Cholesterol: gezonder dan je denkt

Cholesterol gezond

Cholesterol heeft vaak een negatieve lading. Maar is het echt zo slecht als anderen doen geloven? Het antwoord is nee. Cholesterol hebben we juist hartstikke nodig. Tuurlijk zijn te hoge waarden niet goed. Maar dat kun je beter zien als indicator dat er iets niet goed gaat in het lichaam. Hoe cholesterol werkt én de relatie met voeding en een gezonde leefstijl, lees je in deze blog. 

Wat is cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof die het menselijk lichaam nodig heeft als bouwsteen voor lichaamscellen, hormonen, gal en ook voor het omzetten van zonlicht in vitamine D. Ook voor een goede hersenwerking is het van groot belang. We kunnen niet zonder cholesterol.

Voor het grootste deel wordt het aangemaakt in de lever. En maar een klein deel is afkomstig uit voeding. Om cholesterol te kunnen vervoeren in de bloedbaan, wordt het gekoppeld aan eiwit en vervolgens als een lipoproteïne getransporteerd.

Soorten cholesterol

Er zijn verschillende soorten lipoproteïnes. De bekendste zijn LDL (lage dichtheid lipoproteïne) en HDL (hoge dichtheid lipoproteïne).

LDL vervoert cholesterol van de lever naar de rest van het lichaam. HDL neemt het overtollige LDL-cholesterol weer mee terug naar de lever waar het wordt afgebroken. Het HDL voorkomt op deze manier ophoping van cholesterol in de aderen. Allebei zijn ze dus belangrijk.

Cholesterol is niet de oorzaak van hart- en vaatziekten

LDL staat bekend als ‘slecht’, maar is juist van vitaal belang om ontstekingen en beschadigingen in weefsels te herstellen. Bij ontstekingen maakt het lichaam meer cholesterol aan en stijgt de hoeveelheid LDL in het bloed. Te veel LDL is wel gevaarlijk omdat het zich kan nestelen in de bloedvaten. En als het te lang blijft zitten kunnen blokkades ontstaan met als gevolg een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Een verhoogd cholesterol is dus een natuurlijk proces van het lichaam om zich te herstellen. Cholesterol is dus niet de oorspronkelijke oorzaak van hart- en vaatziekten, maar dat zijn de ontstekingen. Pak die dus aan! Een gezonde leefstijl en voedingspatroon stoppen de ontstekingen en zorgen daarmee voor een gebalanceerde cholesterolproductie en schone aderen.

Cholesterol is nodig bij het herstellen van ontstekingen en beschadigingen in weefsels. Hoge cholesterolwaarden zijn daarom een teken dat er iets in het lichaam niet in orde is.

Voeding en cholesterol

Eieren zijn jarenlang taboe geweest omdat het (eigeel) cholesterol verhogend zou werken. Inmiddels blijkt uit onderzoeken dat cholesterolrijke voeding niet of nauwelijks zorgt voor verhoging van het cholesterolgehalte in het bloed. Dat komt omdat de lever in staat is om – tot op zekere hoogte – het cholesterolgehalte te reguleren. Eet je er niet veel van, maakt de lever meer aan. En omgekeerd werkt het ook zo. Je lever produceert minder als je er veel van eet. Je kunt dus gerust elke dag een ei eten!

Belangrijk is dus om de ontstekingen aan te pakken en niet zozeer cholesterolverlagend voedsel te nemen. Kies daarom niet voor producten met veel suikers en geraffineerde (enkelvoudige) koolhydraten die ontstekingsbevorderend zijn. Kies wel voor onbewerkt voedsel.

Kies ook voor vette vis (zoals zalm, makreel, haring). Deze bevat omega-3 die weer ontstekingsremmend werkt. Vermijd voedsel waar je allergisch voor bent en probeer alcohol te beperken.

Gezonde leefstijl en cholesterol

Met een gezonde leefstijl krijg je een gebalanceerde productie van cholesterol. Belangrijk daarbij zijn:

voldoende bewegen
• gezond gewicht nastreven
• stress beperken
• niet roken
• voldoende slapen
• bloedsuiker onder controle en zoveel mogelijk onbewerkt voedsel eten

Ga hiermee dus aan de slag!

• Whitney, E. N., & Rolfes, S. R. (2016). Understanding Nutrition (editie 14). Stamford: Cengage Learning.
• Verburgh, K. (2012). Voedselzandloper: Over afvallen en langer jong blijven. Amsterdam: Uitgeverij Bert Bakker.
aHealthylife.nl
aHealthylife.nl
deHormoonFactor.nl
AmberAlberda.nl

 

Ook interessant: