Waarom Water drinken gezond is

Water drinken gezond

Water is chemisch gezien een hele simpele voedingsstof. Het bestaat uit 2 elementen: waterstof en zuurstof. Hoe eenvoudig ook, het is essentieel en er worden tal van gezondheidsvoordelen aan toe geschreven. Maar waarom is voldoende water drinken dan zo gezond?

We bestaan voor zo’n 60% uit water. Voor een goede waterbalans in ons lichaam moet de waterinname (uit vloeistoffen, voedsel en metabolisme) gelijk zijn aan de waterverliezen (via nieren, huid, longen en spijsverteringskanaal). Voor het handhaven van een goede waterbalans, moeten we gemiddeld zo’n 1,5 – 2 liter water drinken. Die hoeveelheid verschilt overigens per persoon en hangt af van onder meer leeftijd, lengte, geslacht, lichamelijke activiteit en het klimaat.

Drink 1,5 – 2 liter vocht op een dag; waarvan zoveel mogelijk Water.

Functies van water in ons lichaam

Gehydrateerd blijven is essentieel voor allerlei lichaamsfuncties. Het water in de lichaamsvloeistoffen (zoals bloed en lymfe) zorgt bijvoorbeeld voor het transport van zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren en organen en neemt de afvalstoffen weer mee terug.

Water laat ons bloed letterlijk stromen. Bloed bestaat voor meer dan 90% uit water. Bij een goede waterbalans is het bloed dun genoeg om te stromen. Bij een slechte waterbalans, kan het bloed dikker worden en zelfs leiden tot een hogere bloeddruk.

Water helpt bij de regulatie voor een normale lichaamstemperatuur. Als we het warm krijgen, gaan we transpireren (zweten) wat voor verkoeling zorgt.

Water doet nog zoveel meer in ons lichaam. Hieronder volgen nog een aantal highlights die de moeite waard zijn om te onthouden.

Water nodig voor een optimale sportprestatie

Sporters hebben extra water nodig. Bij intensieve sportprestaties verliezen we veel lichaamsvocht door het zweten (zeker bij warm weer). Een vochtverlies van meer dan 2% van je lichaamsgewicht vermindert al de sportprestatie. De thermoregulatie wordt minder en ook het uithoudingsvermogen (aerobe vermogen) neemt al af. Nog meer vochtverlies – 4 tot 6 % van je lichaamsgewicht – leidt tot verregaande afname van het uithoudingsvermogen en ook vermindering van kracht.

Drink voorafgaand aan sporten al voldoende en vul het vochtverlies na de inspanning ook weer aan.

Water helpt je beter te concentreren

Onze hersenen bestaan voor zo’n 80% uit water. Het is dus niet zo gek dat een vochttekort de hersenfunctie negatief beïnvloed. Zelfs een klein vochttekort kan al leiden tot concentratieverlies, vermoeidheid en hoofdpijn.

Begin niet pas met drinken als je dorst hebt, dan ben je al te laat!

Water verbetert het gehele spijsverteringsstelsel

Obstipatie of een trage stoelgang kan een teken zijn dat je te weinig drinkt. Voor een soepele stoelgang heb je behalve voldoende vezels, ook voldoende water nodig. De vezels nemen vocht op en bevorderen de darmbewegingen.

Door voor het ontbijt al een glas water te drinken, breng je de stofwisseling meteen al op gang. Het spijsverteringskanaal wordt schoongespoeld, de nieren extra geactiveerd en de eetlust opgewekt.

Start de dag met het drinken van een glas water.

Ouderen hebben meer water nodig

Uitdroging is een risico voor oudere volwassenen. Niet alleen neemt het percentage lichaamsvocht af naarmate we ouder worden, ook neemt het dorstgevoel langzaam af. Koorts en warm weer kan leiden tot snelle uitdroging bij ouderen.

Daarnaast gaat met het ouder worden de nierfunctie langzaam achteruit. Nieren filteren het bloed (tot wel 200 liter per dag) en verwijderen de afvalstoffen uit ons lichaam (via urine). Voldoende waterpassage door de nieren, zorgt ervoor dat de nieren minder snel beschadigd raken. Op warme dagen lopen ouderen extra risico op nierbeschadigingen.

Tot slot

Water lijkt wel een Wonderdrankje. Dat is het eigenlijk gewoon ook. Maar zoals met alles geldt ook voor water dat overdaad schaadt. Te veel water drinken kan het lichaam ernstig belasten. Door in een korte tijd enorm veel water te drinken kun je zelfs een watervergiftiging oplopen. Ook al heb je flink gesport en gezweet, drink niet meer dan 1 liter per uur.

• Whitney, E. N., & Rolfes, S. R. (2016). Understanding Nutrition (editie 14). Stamford: Cengage Learning.
• Geel, A. van & Hermans, J. (2013). Voeding en Sport. Utrecht: De Vrieseborch.
• Verburgh, K. (2012). Voedselzandloper: Over afvallen en langer jong blijven. Amsterdam: Uitgeverij Bert Bakker.
• Albarda, A. (2010). Eet jezelf mooi, slank & gelukkig. Houten-Antwerpen: Uitgeverij Unieboek I Het Spectrum bv.
Healthline.com
Allesoversport.nl

Ook interessant: