Wat is een Gezonde Leefstijl?

Wat is een Gezonde Leefstijl

Een Gezonde Leefstijl: een leefstijl die de gezondheid bevorderd. Iedereen heeft er vast wel een beeld bij. Bewegen en Voeding vormen belangrijke aspecten, maar zijn niet de enige.

Ook ontspanning, voldoende daglicht, een goede nachtrust, matig met alcohol, niet roken horen bij een gezonde leefstijl. Behalve de fysieke aspecten, spelen de mentale aspecten ook een belangrijke rol. Zingeving en positief denken bijvoorbeeld! Wanneer je je goed voelt heeft dat ook effect op je beweeg- en consumptiegedrag.

Bewegen – Voeding – Ontspanning – Daglicht – Nachtrust – Weinig alcohol – Niet roken – Zingeving – Positieve mindset – Goede relaties

De opsomming met aspecten die bijdragen aan een gezonde leefstijl is niet limitatief, er zijn er heus meer. Maar deze zijn in ieder geval belangrijk te noemen. Over al die aspecten valt natuurlijk nog uitgebreid te vertellen wat er dan weer precies onder wordt verstaan in relatie tot een gezonde leefstijl. In andere blogs zal ik daar meer over schrijven.

Is een gezonde leefstijl dan niet saai?

Tja, ik vind zeker van niet. Sowieso, op de langere termijn voel je je gewoon beter. Je hebt meer energie, bent helderder, vrolijker, ziet er beter uit en bent minder vatbaar voor ziekten. Een gezonde leefstijl verlaagt de kans op ziekten enorm. Daarnaast is het kwestie van balans en met mate. En als je kijkt naar voeding, kunnen de gezonde gerechten echt zo ontzettend lekker zijn. Je moet er alleen wel wat moeite voor doen. Maar hé… het is 100% de moeite waard!

Een paar tips om te beginnen

  • Stel jezelf haalbare doelen. Maak ze realistisch, zodat het geen teleurstelling wordt als je ze niet haalt.
  • Maak specifiek wat je wilt veranderen. Wil je meer bewegen? Of gezonder eten? En bepaal ook hoe je dat wil gaan doen. Alleen of met hulp?
  • Deel met anderen dat je dingen wilt veranderen. En je hebt een stok achter de deur, en het maakt het makkelijker om vol te houden.

Ook interessant: